Čalamáda
Kategória:
|
-
Ingrediencie
Pre 1
Potrebujeme:
- biela hlávková kapusta - 2 kg
- karfiol - 1 ks
- mrkva - 500 g
- cibuľa - 2 ks
- zelená paprika - 3 ks
- soľ - 2 PL
Nálev:
- voda - 3 1/2 l
- ocot 8% - 1 l
- kryštálový cukor - 500 g
- soľ - 100 g
- bobkový list - 4 ks
- celé nové korenie - 10 ks
- klinčeky - 4 ks
Príprava
- Deň vopred nastrúhame kapustu na menšie rezance, posolíme a necháme do druhého dňa v chlade odstáť.
- Mrkvu nastrúhame na hrubšie, cibuľu na drobno, karfiol rozoberieme na mini ružičky, a papriku na tenké plátky.
- NÁLEV: všetky suroviny určené do nálevu zmiešame, privedieme k varu a 10 minút povaríme.
- Všetku zeleninu dôkladne premiešame a zalejeme nálevom. Necháme hodinku postáť, plníme do 7 dl pohárov a sterilizujeme nad parou 25 minút.
Tipy - Poznámky
Zmiešanú zeleninu môžete aj najskôr naplniť do pohárov a následne zaliať nálevom. V tomto prípade zeleninu vkladajte voľne, netlačte ju do pohára. Ak by ste ju natlačili, pri sterilizovaní by vám vytlačilo viečko a čalamáda "ušla" z pohára.