Vianočka


Vianočka



Ingrediencie

Pre 2

Potrebujeme:

  • polohrubá múka - 500 g
  • prášok do pečiva - 1 balíček
  • kryštálový cukor - 7 PL
  • vanilínový cukor - 2 balíčky
  • droždie čerstvé - 1/2 kocky
  • soľ - 1/2 ČL
  • mlieko - 250 ml
  • maslo - 100 g
  • žĺtko - 2 ks
  • rum - 1 PL
  • hrozienka sušené - 2 hrste

Na potretie:

  • vajce - 1 ks
  • mlieko - 1 PL

Príprava

  1. Mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom maslo. Vlejeme do pekárne spolu s rumom. Pridáme múku, prášok do pečiva, žĺtka, soľ, droždie a cukor s vanilínovým cukrom.
  2. Pekáreň nastavíme na program 13 (cesto).
  3. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme hrozienka a necháme program dokončiť. Po ukončení programu cesto vyklopíme na pracovnú dosku, premiesime a necháme opäť podkysnúť.
  4. Rozdelíme ho na dve časti a upletieme vianočky. Ja som robila vianočku zo šiestich prameňov. Vianočky prikryjeme čistou utierkou a necháme ich 30 minút kysnúť na teplom mieste.
  5. Potom ich vložíme do studenej rúry na spodnú mriežku a nastavíme na teplotu 150 stupňov. Keď je rúra vyhriata na 150 stupňov, vianočky z nej vyberieme a teplotu rúry zvýšime na 180 stupňov.
  6. Vianočky potrieme rozšľahaným vajíčkom s miekom a vložíme do rúry, ktorá sa medzitým vyhriala na 180 stupňov. Pečieme 5 minút. Potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme 30 minút.
  7. Keď vianočky dosiahnu požadovanú farbu (treba dozerať), prikryjeme ich alobalom a dopekáme už pod ním. Po vyššie nastavených 30 minútach vianočky vyberieme a prepichneme špajľou. Ak sa na ňu cesto nenalepí, vianočky sú upečené.



Joomla templates by a4joomla