Čalamáda

Kategória: 

Čalamáda


Ingrediencie

Pre 1

Potrebujeme:

  • biela hlávková kapusta - 2 kg
  • karfiol - 1 ks
  • mrkva - 500 g
  • cibuľa - 2 ks
  • zelená paprika - 3 ks
  • soľ - 2 PL

Nálev:

  • voda - 3 1/2 l
  • ocot 8% - 1 l
  • kryštálový cukor - 500 g
  • soľ - 100 g
  • bobkový list - 4 ks
  • celé nové korenie - 10 ks
  • klinčeky - 4 ks

Príprava

  1. Deň vopred nastrúhame kapustu na menšie rezance, posolíme a necháme do druhého dňa v chlade odstáť.
  2. Mrkvu nastrúhame na hrubšie, cibuľu na drobno, karfiol rozoberieme na mini ružičky, a papriku na tenké plátky.
  3. NÁLEV: všetky suroviny určené do nálevu zmiešame, privedieme k varu a 10 minút povaríme.
  4. Všetku zeleninu dôkladne premiešame a zalejeme nálevom. Necháme hodinku postáť, plníme do 7 dl pohárov a sterilizujeme nad parou 25 minút.

Tipy - Poznámky

Zmiešanú zeleninu môžete aj najskôr naplniť do pohárov a následne zaliať nálevom. V tomto prípade zeleninu vkladajte voľne, netlačte ju do pohára. Ak by ste ju natlačili, pri sterilizovaní by vám vytlačilo viečko a čalamáda "ušla" z pohára.