Lekvár - slivkový

Toto je klasický, pomaly varený slivkový lekvár. Treba síce pri ňom dlho stáť a stále miešať, lebo prská, ale je úžasný !

Vyberajte zrelé až prezreté plody.

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Zaváraniny

Ingrediencie

Pre: 1 dávku/dávky/dávok

Potrebujeme:

1 kg slivky
100 g kryštálový cukor

Postup:

  1. Slivky umyjeme, odkôstkujeme, pomelieme na mäsovom mlynčeku (alebo rozmixujeme ponorným mixérom). Pomletú ovocnú zmes dáme do kotlíka alebo do woku.
  2. Varíme pri miernej teplote za stáleho miešania, pretože zmes prská a ľahko sa pripaľuje. Z pôvodnej hmotnosti sliviek musí ostať iba štvrtina. Lekvár môžeme pred koncom varenia dosladiť.
  3. Hneď po uvarení plníme lekvár do pohárov. Sterilizujeme nad parou 15 minút.

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉