Čalamáda

Chuťovo jemná čalamáda, ktorú milujem k čerstvo upečeným hurkám (jaterničkám).

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Zaváraniny

Ingrediencie

Pre: 1 dávku/dávky/dávok

Potrebujeme:

2 kg biela hlávková kapusta
1 ks karfiol
500 g mrkva
2 ks cibuľa
3 ks zelená paprika
2 PL soľ

Nálev:

3500 ml voda
1000 ml ocot 8%
500 g kryštálový cukor
100 g soľ
4 ks bobkový list
10 ks celé nové korenie
4 ks klinčeky

Postup:

  1. Deň vopred nastrúhame kapustu na menšie rezance, posolíme a necháme do druhého dňa v chlade odstáť.
  2. Mrkvu nastrúhame na hrubšie, cibuľu na drobno, karfiol rozoberieme na mini ružičky, a papriku na tenké plátky.
  3. NÁLEV: všetky suroviny určené do nálevu zmiešame, privedieme k varu a 10 minút povaríme.
  4. Všetku zeleninu dôkladne premiešame a zalejeme nálevom. Necháme hodinku postáť, plníme do 7 dl pohárov a sterilizujeme nad parou 25 minút.

Poznámky k receptu:

Zmiešanú zeleninu môžete aj najskôr naplniť do pohárov a následne zaliať nálevom. V tomto prípade zeleninu vkladajte voľne, netlačte ju do pohára. Ak by ste ju natlačili, pri sterilizovaní by vám vytlačilo viečko a čalamáda "ušla" z pohára.

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉