Čalamáda
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Zaváraniny |
Ingrediencie
Pre:
1
dávku/dávky/dávok
Potrebujeme:
2 kg biela hlávková kapusta |
1 ks karfiol |
500 g mrkva |
2 ks cibuľa |
3 ks zelená paprika |
2 PL soľ |
Nálev:
3500 ml voda |
1000 ml ocot 8% |
500 g kryštálový cukor |
100 g soľ |
4 ks bobkový list |
10 ks celé nové korenie |
4 ks klinčeky |
Postup:
- Deň vopred nastrúhame kapustu na menšie rezance, posolíme a necháme do druhého dňa v chlade odstáť.
- Mrkvu nastrúhame na hrubšie, cibuľu na drobno, karfiol rozoberieme na mini ružičky, a papriku na tenké plátky.
- NÁLEV: všetky suroviny určené do nálevu zmiešame, privedieme k varu a 10 minút povaríme.
- Všetku zeleninu dôkladne premiešame a zalejeme nálevom. Necháme hodinku postáť, plníme do 7 dl pohárov a sterilizujeme nad parou 25 minút.
Poznámky k receptu:
Zmiešanú zeleninu môžete aj najskôr naplniť do pohárov a následne zaliať nálevom. V tomto prípade zeleninu vkladajte voľne, netlačte ju do pohára. Ak by ste ju natlačili, pri sterilizovaní by vám vytlačilo viečko a čalamáda "ušla" z pohára.