Žabky
Žabky preto, lebo pripomínajú roztvorenú papuľku žabky. Sú síce prácne, ale sú veľmi chutné a u návštev majú vždy úspech. Sú to také jednohubky - super k vínu či pivu.
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Slané pečivo, pizza |
Ingrediencie
Pre:
1
dávku/dávky/dávok
Cesto:
500 g polohrubá múka |
300 ml mlieko |
30 g margarín |
30 g droždie |
20 g kryštálový cukor |
soľ |
Plnka:
125 g maslo |
10 g tavený syr (Bambino) |
4 ks strúčik cesnaku |
klobása |
Na potretie a posypanie:
1 ks vajce |
soľ |
sezamové semiačka |
Postup:
- Do múky prilejeme vlažné mlieko, pridáme rozdrobené droždie, rozpustené maslo, cukor a štipku soli. Vypracujeme hladké, polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť.
- Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a povykrajujeme kolieska (priemer 4,5 cm).
- Kolieska poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich ešte cca 10 minút podkysnúť.
- Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, posolíme a posypeme sezamovými semiačkami. Pečieme pri teplote 175 stupňov, kým nechytia správnu farbu. Necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku: maslo vymiešame so syrmi a prelisovaným cesnakom.
- Žemličky do dvoch tretín narežeme, naplníme plnkou a vložíme do nich kolieska klobásy.