Perky - lekvárové s makom
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Sladké jedlá |
Ingrediencie
Pre:
5
osobu/osoby/osôb
Cesto:
900 g zemiaky |
300 g hrubá múka |
soľ |
Potrebujeme:
slivkový lekvár |
mletý mak |
kryštálový cukor |
Postup:
- Deň vopred uvaríme zemiaky v šupke. Na druhý deň ich ošúpeme, a zomelieme na mäsovom mlynčeku. Do mletých zemiakov pridáme múku a soľ a vypracujeme hladké cesto. Cesto zbytočne dlho nemiesime, aby sa nezačalo lepiť.
- Na pomúčenej utierke cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme obdĺžniky, ktoré naplníme lekvárom a preložíme na polovicu. Okraje popritláčame vidličkou, aby sa pri varení neotvorili.
- Perky vkladáme do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich do misky a posypeme makom zmiešaným s kryštálovým cukrom.