Boršč
| Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Polievky |
Ingrediencie
Pre:
5
osobu/osoby/osôb
Potrebujeme:
| 300 g bravčové mäso |
| 200 g koreňová zelenina |
| 250 g biela hlávková kapusta |
| 100 g očistené zemiaky |
| 150 g očistená cvikla |
| 40 g paradajkový pretlak |
| 40 g bravčová masť |
| 20 g hladká múka |
| 1 strúčik cesnak |
| 40 g očistená cibuľa |
| celé čierne korenie |
| celé nové korenie |
| bobkový list |
| soľ |
| ocot 8% |
| (nemusí byť) kyslá smotana |
Postup:
- Mäso poumývame, zalejeme studenou vodou, osolíme a varíme pomalým varom asi hodinu a pol. Vývar precedíme cez husté sito a opäť dáme variť.
- Na polovičnej dávke masti opražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme na rezance pokrájanú koreňovú zeleninu, krátko opražíme, zaprášime múkou, opražíme, zalejeme menším množstvom vody a dobre premiešame.
- Opraženú zeleninu vložíme do vriaceho vývaru, pridáme hlávkovú kapustu pokrájanú na rezance, zemiaky pokrájané na malé kocky, všetky koreniny a uvaríme do mäkka.
- Na zvyšku masti udusíme cviklu pokrájanú na rezance spolu s paradajkovým pretlakom a octom.
- Mäkké mäso pokrájame na malé kúsky.
- Do polievky pridáme pokrájané mäso, udusenú cviklu a prelisovaný cesnak. Osolíme a podľa potreby ešte dochutíme octom. Podávame s kopčekom smotany (nemusí byť).


