Venčeky - žĺtkové


Venčeky - žĺtkové


Ingrediencie

Pre 1

Cesto:

  • voda - 300 ml
  • margarín - 150 g
  • hladká múka - 150 g
  • vajce - 4 ks

Krém:

  • mlieko - 700 ml
  • kryštálový cukor - 180 g
  • vanilínový cukor - 1 balíček
  • žĺtko - 2 ks
  • kukuričný škrob (maizena, Gustin) - 80 g
  • maslo - 125 g
  • rum

Príprava

  1. Vodu s margarínom privedieme k varu, pridáme múku a miešame (cca 3 minúty), kým sa cesto nezačne odliepať od hrnca. Necháme úplne vychladnúť !!!
  2. Do vychladnutého cesta prišľahávame postupne po jednom vajci!!!
  3. Na papier na pečenie striekame pomocou cukrárskeho vrecúška kružnice s priemerom cca 7 cm. Striekame len jednu vrstvu.
  4. Pečieme 5 minút pri teplote 220 stupňov (spodný aj vrchný ohrev s ventilátorom), potom teplotu znížime na 160 stupňov (spodný a vrchný ohrev bez ventilátoru) a dopekáme 15 minút. POZOR !!! Do rúry dávame vždy len jeden plech ! Inak nemusia nadskočiť. Ešte teplé venčeky prekrojíme na polovicu.
  5. Do hrnca vlejeme 500 ml mlieka s cukrom a vanilínovým cukrom a privedieme k varu. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame maizenu a žĺtky. Vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme puding, ktorý hneď po uvarení prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť v studenom vodnom kúpeli.
  6. Vychladnutý puding vyšľaháme a postupne doň zašľaháme zmäknuté maslo a rum. Vyšľahaný krém vložíme do cukrárskeho vrecúška a venčeky naplníme (krém striekame v dvoch vrstvách). Na záver jemne poprášime práškovým cukrom. Skladujeme v chladničke.

Tipy - Poznámky

Z jednej dávky vyjde cca 20 ks venčekov.