Marlenka - kakaová
Kategória:
|
-
Ingrediencie
Pre 1
Cesto:
- maslo - 100 g
- med - 3 PL
- kryštálový cukor - 300 g
- ocot 8% - 1 KL
- sóda bikarbóna - 1 PL
- vajce - 2 ks
- hladká múka - 700 g
- kakao - 4 PL
Krém:
- Salko - 1 konzerva
- vanilkový puding - 2 balíčky
- mlieko - 600 ml
- kryštálový cukor - 4 PL
- polohrubá múka - 1 PL
- maslo - 250 g
Príprava
- Deň vopred uvaríme salko.
- 400 ml mlieka spolu s cukrom dáme variť. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingy a múku a vlejeme do toho vriaceho. Uvaríme krém, ktorý hneď prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. (Fóliu priložíme priamo na povrch krému, aby sme zabránili prístupu vzduchu.)
- Vo väčšom hrnci rozpustíme na miernom ohni (stiahnite úplne na minimum) maslo s medom. Pridáme cukor, ktorý tiež necháme rozpustiť. Sódu bikarbónu zmiešame s octom a pridáme do variacej sa zmesi. Riadne premiešame. Pridáme vajcia a ihneď poriadne rozmiešame metličkou, aby sa neurobila praženica. Stále miešame. Keď sa vytvorí bledohnedá pena, odstavíme z ohňa. Pridáme kakao a dobre rozmiešame. Pomocou varešky primiešame 500 g múky.
- Zmes preložíme na dosku, pridáme 100 g múky a ručne vypracujeme hladké polotuhé cesto. Pokiaľ je cesto riedke, postupne pridáme aj zvyšok múky. Vypracované cesto odvážime a rozdelíme na 6 častí (hmotnosť cesta/6).
- Všetkých 6 častí rozvaľkáme priamo na papieri na pečenie a pomocou A4 papiera obkrojíme, aby pláty mali rovnaký tvar. Odkrojky nevyhadzujeme !!!
- Pláty pečieme pri teplote 170 stupňov 5 minút. Nakoniec upečieme aj odkrojky.
- Misku, v ktorej budeme robiť krém odvážime. (Ak máte klasickú váhu, tak si ju nastavte s touto miskou.)
- Vychladnutý krém vyšľaháme, pridáme skaramelizované vychladnuté salko a dobre rozmiešame. Pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme hladký krém.
- Krém rozdelíme na 6 častí: hmotnosť krému vydelíme šiestimi. Váhu budeme potom postupne znižovať o tento výsledok. Príklad: celková hmotnosť krému=1350 g => 1350/6=225 Váhu si potom budeme nastavovať nasledovne: 1350g, 1125 g, 900 g, 675 g, 450 g a 225 g. Čiže vždy odoberáme 225 g krému.
- Pláty pospájame krémom. Na záver krémom potrieme celý povrch a boky koláča. Odkrojky rozmixujeme a posypeme nimi povrch aj boky koláča. Necháme v chlade odležať do druhého dňa.
Tipy - Poznámky
Cesto sa ľahšie vaľká, keď je teplé. Pokiaľ nie je, vložte ho na 10 sekúnd do mikrovlnky a opäť prepracujte.