Koláč - ryžový
Kategória:

|
-
Ingrediencie
Pre 1
Potrebujeme:
- drobné ovocie mrazené
- práškový cukor
Cesto:
- hladká múka - 200 g
- margarín - 100 g
- práškový cukor - 50 g
- vajce - 1 ks
- prášok do pečiva - 1/2 ČL
- soľ - 1 štipka
Plnka:
- mlieko - 500 ml
- práškový cukor - 50 g
- vajce - 3 ks
- ryža - 125 g
- mletá škorica - 1 ČL
- práškový cukor - 4 PL
- kukuričný škrob (maizena, Gustin) - 1 ČL
- soľ - 1 štipka
Príprava
- Ingrediencie určené na cesto dáme do misy a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odstáť 2 hodiny.
- Medzitým uvaríme z mlieka, 50 g práškového cukru a ryže kašu (na miernom ohni ju dusíme do zhustnutia). Necháme vychladnúť.
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme so 4 PL cukru, maizenou a škoricou do peny.
- Okrúhlu formu s priemerom 26 cm vymažeme tukom a vysypeme hladkou múkou. Cesto vyvaľkáme do kruhu, vložíme do formy a prebytočné okraje zrežeme. Dno popicháme vidličkou.
- Ryžovú kašu zmiešame so žĺtkovým krémom, pridáme vyšľahaný bielkový sneh a dve tretiny rozmrazeného a scedeného ovocia (šťavu nevyhadzujeme !)
- Plnku navrstvíme na cesto. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 15 minút.
- Do hrnca vložíme zvyšné ovocie aj so šťavou, pridáme cukor podľa chuti a povaríme. Ovocnou omáčkou polievame porcie koláča.