Vianočka
Mám pocit, že pečenie vianočky na Vianoce majú vo zvyku hlavne naši českí susedia. Aspoň vo svojom okolí som sa nestretla s tým, že by si ju niekto piekol práve na Vianoce. Jej príprava je časovo náročnejšia, ale ak sa do n
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Domáca pekáreň Múčniky Vianočné pečenie |
Ingrediencie
Pre:
1
kus/kusy/kusov
Potrebujeme:
500 g polohrubá múka |
1 balíček prášok do pečiva |
7 PL kryštálový cukor |
2 balíčky vanilínový cukor |
0.5 kocky droždie čerstvé |
0.5 ČL soľ |
250 ml mlieko |
100 g maslo |
2 ks žĺtko |
1 PL rum |
2 hrste hrozienka sušené |
Na potieranie:
1 ks vajce |
1 PL mlieko |
Postup:
- Mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom maslo. Vlejeme do pekárne spolu s rumom. Pridáme múku, prášok do pečiva, žĺtka, soľ, droždie a cukor s vanilínovým cukrom.
- Pekáreň nastavíme na program 13 (cesto).
- Keď sa ingrediencie spoja, pridáme hrozienka a necháme program dokončiť. Po ukončení programu cesto vyklopíme na pracovnú dosku, premiesime a necháme opäť podkysnúť.
- Rozdelíme ho na dve časti a upletieme vianočky. Ja som robila vianočku zo šiestich prameňov. Vianočky prikryjeme čistou utierkou a necháme ich 30 minút kysnúť na teplom mieste.
- Potom ich vložíme do studenej rúry na spodnú mriežku a nastavíme na teplotu 150 stupňov. Keď je rúra vyhriata na 150 stupňov, vianočky z nej vyberieme a teplotu rúry zvýšime na 180 stupňov.
- Vianočky potrieme rozšľahaným vajíčkom s miekom a vložíme do rúry, ktorá sa medzitým vyhriala na 180 stupňov. Pečieme 5 minút. Potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme 30 minút.
- Keď vianočky dosiahnu požadovanú farbu (treba dozerať), prikryjeme ich alobalom a dopekáme už pod ním. Po vyššie nastavených 30 minútach vianočky vyberieme a prepichneme špajľou. Ak sa na ňu cesto nenalepí, vianočky sú upečené.
Video k receptu
Poznámky k receptu:
Z jednej dávky vám vyjde jedna veľká alebo dve menšie vianočky.