Lasagne
Kategória:
|
-
Ingrediencie
Pre 5
Potrebujeme:
- cestoviny lasagne
- bravčové mäso mleté - 500 g
- olivový olej
- cibuľa - 1 ks
- mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
- soľ
- kečup - 300 ml
- Eidam - 400 g
Bešamel:
- olivový olej - 2 PL
- mlieko - 750 ml
- hladká múka - 2 PL
- soľ
Príprava
- Na oleji speníme nadrobno pokrájanú menšiu cibuľu. Pridáme mleté mäso a opražíme.
- Ochutíme mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, soľou a kečupom. Pomiešame a dusíme za občasného miešania cca 20 minút.
- V hrnci rozpustíme zohrejeme olej, pridáme múku, 2 - 3 minúty ju popražíme, zalejeme studeným osoleným mliekom a stáleho miešania 15 - 20 minút varíme. Do hotovej omáčky primiešame polovicu strúhaného Eidamu a necháme rozpustiť.
- Na dno naolejovanej zapekacej misy dáme trochu bešamelovej omáčky, zakryjeme neuvarenými cestovinami, na ne navrstvíme mäsovú zmes a polejeme bešamelovou omáčkou. Postup opakujeme. Vrchná vrstva je mäsová zmes poliata bešamelovou omáčkou.
- Nakoniec posypeme strúhaným syrom a zapekáme cca 30 minút pri teplote 170 stupňov.
Tipy - Poznámky
RÝCHLA VERZIA na prípravu bešamelovej omáčky: Keďže mne tento pomalý a pre začiatočníkov náročný postup nevyhovuje, ja jednoducho v nádobe rozmixujem mlieko s múkou, olejom a soľou, nalejem do hrnca, privediem do varu a uvarím redšiu kašu.
A na záver ešte jeden tip pre slabšie povahy: moje deti nemajú radi chuť bešamelovej omáčky, keď na ňu narazia pri jedení lasagní. Preto ju pri ich príprave rovno zamiešam do mäsovej zmesi a vrstvím len lasagne a mäsovo-bešameovú zmes. Končím zmesou a posypem syrom. ;-)