Pri príprave receptov z kategórie DOMÁCA PEKÁREŇ bola použitá pekáreň Moulinex OW500331 Home Bread XXL Baguette.

 

Pre používanie domácej pekárne platia zásady:

  • ako prvé sa do pekárne dávajú tekuté prísady, až potom sypké ! (ak to urobíte naopak, múka sa prichytí na dno a boky nádoby)
  • soľ dávajte na opačnú stranu nádoby ako droždie (v opačnom prípade vám cesto nevykysne tak, ako má)

Recepty, ktoré sú uvedené v tejto časti môžete samozrejme pripraviť aj bez domácej pekárne.

 

Chlebíček - dvojfarebný

Je ideálny na raňajky. S maslom, džemom a kakaom alebo bielou kávou. Alebo len tak... Cesto je nadýchané, r

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Domáca pekáreň

Ingrediencie

Pre: 1 dávku/dávky/dávok

Potrebujeme:

400 g hladká múka
70 ml mlieko
150 g biely jogurt
1 ks vajce
1 ČL soľ
6 PL kryštálový cukor
100 ml slnečnicový olej
1 balíček vanilínový cukor
30 g droždie čerstvé

Kakaové farbivo:

2 PL kakao
2 PL mlieko

Na potretie:

1 ks vajce
1 PL mlieko
1 ČL práškový cukor

Postup:

  1. Do pekárne vložíme vlažné mlieko, olej a jogurt.
  2. Pridáme múku, na jednu stranu vajíčko a soľ a na druhú stranu rozdrobené droždie, cukor a vanilínový cukor.
  3. Pekáreň nastavíme nasledovne: program 13 (cesto).
  4. Tesne pred koncom kysnutia si pripravíme "farbivo" na kakaové cesto: vymiešame kakao s teplým mliekom na kašičku.
  5. Vypracované cesto vyklopíme z pekárne na pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice. Do jednej primiešame kakaové "farbivo" a dôkladne ho do cesta zamiesime. Obe cestá vytvarujeme do bochníčkov, prikryjeme utierkou a necháme cca 30 minút kysnúť.
  6. Po vykysnutí obe cestá vyvaľkáme na šírku formy, v ktorej sa bude piecť (nevaľkajte na tenko, lebo vám pri ďalšom kysnutí môže prasknúť - viď fotogalériu k receptu). Na biele cesto položíme kakaové a zvinieme do rolády.
  7. Cesto vložíme do margarínom vymastenej formy (25x13 cm) spojom dole, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 45 minút.
  8. Rúru vyhrejeme na 175 stupňov.
  9. V pohári vymiešame vajce s mliekom a cukrom a touto hmotou potrieme povrch chlebíčka.
  10. Pečieme 30 minút a to nasledovným spôsobom: najskôr pečieme cca 5 minút nezakryté. Následne ho zakryjeme alobalom a dopekáme zvyšných 25 minút.
  11. Po upečení chlebíček vyberieme z rúry, necháme cca 5 minút vo forme, následne ho preložíme na mriežku, prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť.

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉