Pri príprave receptov z kategórie DOMÁCA PEKÁREŇ bola použitá pekáreň Moulinex OW500331 Home Bread XXL Baguette.
Pre používanie domácej pekárne platia zásady:
- ako prvé sa do pekárne dávajú tekuté prísady, až potom sypké ! (ak to urobíte naopak, múka sa prichytí na dno a boky nádoby)
- soľ dávajte na opačnú stranu nádoby ako droždie (v opačnom prípade vám cesto nevykysne tak, ako má)
Recepty, ktoré sú uvedené v tejto časti môžete samozrejme pripraviť aj bez domácej pekárne.
Chlebíček - dvojfarebný
Je ideálny na raňajky. S maslom, džemom a kakaom alebo bielou kávou. Alebo len tak... Cesto je nadýchané, r
Fotogaléria k receptu:
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Domáca pekáreň |
Ingrediencie
Pre:
1
dávku/dávky/dávok
Potrebujeme:
400 g hladká múka |
70 ml mlieko |
150 g biely jogurt |
1 ks vajce |
1 ČL soľ |
6 PL kryštálový cukor |
100 ml slnečnicový olej |
1 balíček vanilínový cukor |
30 g droždie čerstvé |
Kakaové farbivo:
2 PL kakao |
2 PL mlieko |
Na potretie:
1 ks vajce |
1 PL mlieko |
1 ČL práškový cukor |
Postup:
- Do pekárne vložíme vlažné mlieko, olej a jogurt.
- Pridáme múku, na jednu stranu vajíčko a soľ a na druhú stranu rozdrobené droždie, cukor a vanilínový cukor.
- Pekáreň nastavíme nasledovne: program 13 (cesto).
- Tesne pred koncom kysnutia si pripravíme "farbivo" na kakaové cesto: vymiešame kakao s teplým mliekom na kašičku.
- Vypracované cesto vyklopíme z pekárne na pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice. Do jednej primiešame kakaové "farbivo" a dôkladne ho do cesta zamiesime. Obe cestá vytvarujeme do bochníčkov, prikryjeme utierkou a necháme cca 30 minút kysnúť.
- Po vykysnutí obe cestá vyvaľkáme na šírku formy, v ktorej sa bude piecť (nevaľkajte na tenko, lebo vám pri ďalšom kysnutí môže prasknúť - viď fotogalériu k receptu). Na biele cesto položíme kakaové a zvinieme do rolády.
- Cesto vložíme do margarínom vymastenej formy (25x13 cm) spojom dole, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 45 minút.
- Rúru vyhrejeme na 175 stupňov.
- V pohári vymiešame vajce s mliekom a cukrom a touto hmotou potrieme povrch chlebíčka.
- Pečieme 30 minút a to nasledovným spôsobom: najskôr pečieme cca 5 minút nezakryté. Následne ho zakryjeme alobalom a dopekáme zvyšných 25 minút.
- Po upečení chlebíček vyberieme z rúry, necháme cca 5 minút vo forme, následne ho preložíme na mriežku, prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť.