Pri príprave receptov z kategórie DOMÁCA PEKÁREŇ bola použitá pekáreň Moulinex OW500331 Home Bread XXL Baguette.

 

Pre používanie domácej pekárne platia zásady:

  • ako prvé sa do pekárne dávajú tekuté prísady, až potom sypké ! (ak to urobíte naopak, múka sa prichytí na dno a boky nádoby)
  • soľ dávajte na opačnú stranu nádoby ako droždie (v opačnom prípade vám cesto nevykysne tak, ako má)

Recepty, ktoré sú uvedené v tejto časti môžete samozrejme pripraviť aj bez domácej pekárne.

 

Buchty - na pare

Obľúbené jedlo snáď všetkých detí. Spravte si ho doma - tým kupovaným sa nevyrovnajú !

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Sladké jedlá

Ingrediencie

Pre: 5 osobu/osoby/osôb

Potrebujeme:

600 g hrubá múka
20 g droždie
20 g práškový cukor
1 ks vajce
štipka soľ
400 ml mlieko

Postup:

  1. Do pohára rozdrobíme droždie a zasypeme práškovým cukrom. Dobre rozmiešame, kým sa droždie nerozpustí.
  2. Do misky dáme múku, soľ a vajce. Prilejeme rozpustené droždie a vlažné mlieko. Vypracujeme hladké polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť (malo by zdvojnásobiť svoj objem). Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme bochník, ktorý necháme trošku podkysnúť.
  3. Vyvaľkáme na hrúbku cca 2 - 3 cm a vykrajujeme kolieska (ja na to používam formičku, ktorú mi manžel vyrobil z veľkej konzervy od nátierky - priemer 7 cm). !!! POZOR !!! Ak cesto vyvaľkáte na príliš tenko, buchty budú spľasnuté.
  4. Keď sme spotrebovali všetko cesto, necháme buchty ešte trošku podkysnúť.
  5. Buchty paríme asi 5 minút. Uparené buchty polejeme rozpusteným maslom a posypeme kakaom, ktoré sme rozmiešali s cukrom (alebo makom, orechami...).

Poznámky k receptu:

Ja si cesto nechávam kysnúť v rýchlokyske. Nechám ju "puknúť" 3x. Vtedy je cesto dostatočne vykysnuté.

Uparené buchty môžete poliať maslovou alebo maslovo-karamelovou polevou.

Z jednej dávky vyjde cca 20 ks buchiet.

Vyskúšajte tiež:

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉