Pri príprave receptov z kategórie DOMÁCA PEKÁREŇ bola použitá pekáreň Moulinex OW500331 Home Bread XXL Baguette.

 

Pre používanie domácej pekárne platia zásady:

  • ako prvé sa do pekárne dávajú tekuté prísady, až potom sypké ! (ak to urobíte naopak, múka sa prichytí na dno a boky nádoby)
  • soľ dávajte na opačnú stranu nádoby ako droždie (v opačnom prípade vám cesto nevykysne tak, ako má)

Recepty, ktoré sú uvedené v tejto časti môžete samozrejme pripraviť aj bez domácej pekárne.

 

Vianočka

Mám pocit, že pečenie vianočky na Vianoce majú vo zvyku hlavne naši českí susedia. Aspoň vo svojom okolí som sa nestretla s tým, že by si ju niekto piekol práve na Vianoce. Jej príprava je časovo náročnejšia, ale ak sa do n

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Domáca pekáreň Múčniky Vianočné pečenie

Ingrediencie

Pre: 1 kus/kusy/kusov

Potrebujeme:

500 g polohrubá múka
1 balíček prášok do pečiva
7 PL kryštálový cukor
2 balíčky vanilínový cukor
0.5 kocky droždie čerstvé
0.5 ČL soľ
250 ml mlieko
100 g maslo
2 ks žĺtko
1 PL rum
2 hrste hrozienka sušené

Na potieranie:

1 ks vajce
1 PL mlieko

Postup:

  1. Mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom maslo. Vlejeme do pekárne spolu s rumom. Pridáme múku, prášok do pečiva, žĺtka, soľ, droždie a cukor s vanilínovým cukrom.
  2. Pekáreň nastavíme na program 13 (cesto).
  3. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme hrozienka a necháme program dokončiť. Po ukončení programu cesto vyklopíme na pracovnú dosku, premiesime a necháme opäť podkysnúť.
  4. Rozdelíme ho na dve časti a upletieme vianočky. Ja som robila vianočku zo šiestich prameňov. Vianočky prikryjeme čistou utierkou a necháme ich 30 minút kysnúť na teplom mieste.
  5. Potom ich vložíme do studenej rúry na spodnú mriežku a nastavíme na teplotu 150 stupňov. Keď je rúra vyhriata na 150 stupňov, vianočky z nej vyberieme a teplotu rúry zvýšime na 180 stupňov.
  6. Vianočky potrieme rozšľahaným vajíčkom s miekom a vložíme do rúry, ktorá sa medzitým vyhriala na 180 stupňov. Pečieme 5 minút. Potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme 30 minút.
  7. Keď vianočky dosiahnu požadovanú farbu (treba dozerať), prikryjeme ich alobalom a dopekáme už pod ním. Po vyššie nastavených 30 minútach vianočky vyberieme a prepichneme špajľou. Ak sa na ňu cesto nenalepí, vianočky sú upečené.

Video k receptu

Poznámky k receptu:

Z jednej dávky vám vyjde jedna veľká alebo dve menšie vianočky.

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉